Kunyit, halia dan lengkuas biasanya bahan penting kalau kita nak masak gulai,sup atau apa saja jenis masakan.Tapi biasanya sikit jer yang kita guna kan? Selalunya lebihan halia, lengkuas atau kunyit yang kita tak habis guna tadi akan dibazirkan macam tu aje sebab biasanya ia akan jadi kering atau busuk dan tak boleh digunakan lagi kalau tak betul cara penyimpanannya. Saya sebenarnya pun baru dapat petua ni dari kawan saya yang berkongsi melalui group wasap. (terima kasih wan,pinjam gambar sekali eh.......hehe)
Caranya ialah dengan memasukkan lengkuas, halia atau kunyit yang masih segar kedalam bekas yang berisi air dan simpan dalam peti sejuk.Saya google, ada yang cakap tak simpan dalam peti sejuk pun takpe, tapi saya simpan dalam peti sejuk. Tapi air tu mestilah ditukar 3 atau 4 hari sekali, jangan sampai air tu berlendir.Dengan cara ni, boleh tahan sampai dua bulan, lengkuas, kunyit dan halia tu masih elok dan masih boleh digunakan untuk memasak. Ha, cuba ye kawan-kawan.
Cara lain kalau kita tak nak bazirkan kunyit dan halia ialah dengan buat garam kunyit (yang biasanya kita lumurkan pada ayam atau ikan kalau kita nak goreng ayam atau ikan tu) ready made. Selain tak membazirkan lebihan kunyit atau halia yang tak habis digunakan, kaedah ini juga dapat menjimatkan waktu memasak. Saya biasanya kisar kunyit, halia dan bawang putih dengan cuka.Cuka tu jangan banyak sangat, agak2 cukup untuk kita kisar kunyit, halia dan bawang putih tu.Cuka tu kalau tak berlebihan, dia tak buat ayam atau ikan kita jadi rasa masam, bahkan boleh menghilangkan bau hanyir ayam atau ikan. Ayam pun jadi rangup kat luar, tapi lembut kat dalam bila kita goreng.
Bila dah lumat kita kisar kunyit, halia dan bawang putih tu, bolehlah kita tuang didalam bekas dan campurkan dengan garam.Gaul-gaulkan garam tu biar sampai sekata dengan bahan yang dikisar tadi.Dah siap! Boleh simpan didalam bekas. (*gunakan bekas atau botol yang kita tak sayang sangat sebab nanti bekas atau botol tu jadi kuning. Begitu jugak blender, elok guna jar yang berasingan sebab jar blender tu nanti jadi kuning.) Nanti nak masak, just lumurkan je pada ayam atau ikan.Kerja memasak pun jadi cepat kan. Garam kunyit ni boleh tahan lama berbulan-bulan, tak rosak pun.Sebab garam dan cuka tu dah preserve bahan2 kisar tu. Ni hasil yang saya punya, saya recycle bekas aiskrim jer untuk simpan garam kunyit ready made ni.
*kalau tak nak masukkan cuka pun takpe.hanya gaul2kan halia dan kunyit yang dikisar dengan garam sahaja pun boleh.
Salam kak..
ReplyDeleteKalau saya kisar halia dgn cuka pastu campur garam,
halia tu nak kena simpan kat dlm peti sejuk ker?
Kalau tak simpan dlm peti sejuk berapa lama boleh tahan ek?
Assalamualaikum slm sejahtera warga group๐ข
ReplyDelete๐ Sy nk mintak tolong viralkan berita baik ni ye๐ข๐
1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit kanser stage 1-stage 4 yg mengambil penawar dengan hanya produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal, tetapi rawatan hospital jgn lari,tetap wajib diteruskan,kedua2 rawatan amat bermanfaat.
Boleh hubungi terus pengasas dia & cerita direct kt dia kita sakit apa dn lain2 ๐๐ผ En Mohd Zuhairi- 017 468 7570
2)Dah ramai yg merasa kesan yg positif dengan penawar beliau yg berunsurkan ubatan bahan semulajadi yg selamat diambil,walaupn bahan semulajadi tetapi penawarnya mpunyai kesan yang pantas.
Sesuai juga untuk penyakit kanser yg sudah merebak disamping rawatan hospital๐๐ป
3)Pencipta penawar jus ini dh banyak berdepan dengan pesakit2 kanser,ade ramai yg dh merasa kesan yg baik,yg sembuh selari dgn rawatan doktor,penawar yg amat menyokong penyakit berat dan ringan.
4) Selain drp penyakit kanser pon blh juga mengambil penawar semulajdi ini sbg rawatan alternatif yg mnyokong dlm proses penyembuhan spt penyakit:
- Denggi &Kencing Tikus( Ada testimoni
Batu Karang, Gastrik, dimana pesakit minum jus & rawatan doktor, ada kesan dalam 3 hari)
- Gout, Kencing Manis (berperanan menambahkan zat2 tubuh badan, menguatkan pertahanan badan melawan penyakit.memperlahankn prtumbuhan pnyakit)
- Masalah Keputihan
- Darah Tinggi
- Buah Pinggang
5) Jus ini berperanan menambahkan zat2 tubuh badan, menguatkan pertahanan badan melawan penyakit.memperlahankn prtumbuhan pnyakit
-Sy share mlalui
pgalaman sy sdri yg mengikuti pkembangan pjuang2 kanser ni,sy sdri pon gna produk dia (penawar jus) dh 3thn.
Jdi skg ni sy rsa perlu share brita ni buat smua spaya msih ade hrapan bg mreka yg tcari2 pnawar smpingan bg pyakit knser yg tpat .disamping itu TDAK MENGABAIKAN RAWATAN DOKTOR ANDA YA.๐ช๐ผ
Nnti klau nk ikhtiar dgn pnawar beliau, dan sdah mcuba ,blh la join group whatsApp pjuang2 knser,bleh la knal2 psakit die yg dh smbuh mcm yg sy knl antaranya
~~~~
▪ Pn. Hayati abd Hamid- Pensyarah Knan UITM, knser pyudara stage 4.
Skg dh shat wlaupun prnah diberitahu doktor yang beliau hnya mampu btahan stahun sj utk hdup.setia dgn pnawar khusus en. zuhairi ini.
Beliau mngarang sbuah naskah/buku yg mgisahkn pngalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil penawar jus ini sbg slah satu rawatan alternatif selari dengan rwatan doktor (nk buku nti blh order)
~~~~
▪Adik Luqman -kanser GIST-Anoerectal Tumor
Skg sudah sembuh dr knser. pnawar jus ini diambil selari dgn rwatan hospital.
~~~~
▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Lymphoma stage 4 skg dh sembuh
Guru nya mberitahu beliau x prnah nmpak sperti pengidap knser tahap 4, krana sntiasa nmpak cergas dngan pgambilan jus yg mmberi tnaga dan mrawat.Beliau mngambil pnawar jus ni dr knser thap 4 shingga smbuh tnpa mninggalkn jus dan rwatan hospital.
~~~~
▪Nani Faiza - knser Usus Thap 4 dan tlh mrebak ke hti, setia mrawat dgn penawar jus ini tnpa ptus asa,skg dh hmpir smbuh spenuh nye. sel knser sdah tiada.
~~~~
Dan ramai lg yg dh sembuh dr kanser leukimia dll yg guna penawar jus ini,ini kenyataan bkn rekaan.nti blh pm sdri testimoni2 td tu ye๐
Jadi saya mintak pd sape2 yg ada sakit kanser, Call atau terus wasap Pengasasnya sendiri ok๐๐ป
En. Mohd Zuhairi - 017468 7570
๐Yg penting ramuan penawar jus semulajadi ini MAMPU DIBELI dan
In sya Allah mujarab mudah mudahan aaminn
NOTE :
ReplyDeleteKebanyakan pesakit2 yg mengambil penawar jus ini tetap meneruskan temujanji doktor masing2....tidak boleh tinggal kan rawatan hospital utk melihat perubahan penyakit mereka...walau bagaimana pun..mereka mengatakan terdapat perbezaan jika membuat rawatan hospital ketika bersama2 mengambil jus ini dan dgn tidak mengambil nya.. jus ini diteruskan oleh mereka apabila kesan nye mereka tidak rasa sakit teruk semasa rawatan hospital dan kekal cergas bertenaga dan menambah selera makan terutama nya semasa rawatan kimo.
- Ia bukan lah jus rawatan yg memanaskan badan anda. Ia BUKAN HERBA YG MEMANASKAN BADAN dan ia merupakan herba yang amat perlu di miliki oleh setiap pesakit..
Call order wasap@call- En mohd zuhairi- 0174687570
๐kalau wasap lambat balas(biasa nya sebab ramai yg wasap dia.)
Tp nanti dia akn blas jugak yer..
#sharepadayangmemerlukan
#sharing is caring